„Legyen ÉRTÉK minden GYEREK!”

Intézményi összefogás a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációjáért a Pogányvölgyben

TÁMOP 3.4.2.A/11-2-2012-0007

 uj szechenyi terv logo

 

A TÁMOP-3.4.2.A/11-2-2012-0007 pályázat életútja

 

 

A Fodor András Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézmény két óvodájával, az Öreglaki Kerekerdő Óvodával, a lengyeltóti Kincsem Óvodájával, két általános iskolájával, a konzorciumvezető Fodor András Általános Iskolával és az Öreglaki Általános Iskolával és konzorciumi partnerével a Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonnal együtt pályázatot nyújtott be a TÁMOP 3.4.2.A/11-2-2012 kiírás szerint.

A pályázat címe „Legyen ÉRTÉK minden GYEREK!” - Intézményi összefogás a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációjáért a Pogányvölgyben. A pályázatot sikerrel nyertük meg és kezdtük el a megvalósítást 2012. október 01-vel. A konzorciumi forma alkalmas volt arra, hogy pályázatunknak megfelelően a sajátos nevelési igényű tanulókkal dolgozó pedagógusok mentorálhassák a többségi pedagógus társaikat elősegítve ezzel az integráltan oktatott tanulókkal foglalkozó pedagógusok módszertani kultúrájának bővítését. A pályázatot sajnálatos módon nagy csúszással tudtuk elkezdeni, hiszen a törvényi változásoknak igyekeztünk megfelelni, ami leginkább a szervezet átalakulását jelentette. 2012. január 01-el az óvodák önálló önkormányzatok által fenntartott intézmények lettek, míg az általános iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartása alá kerültek, így szerződésmódosítást kellett kezdeményeznünk. A pályázat főkedvezményezettje és a konzorcium vezetője is a KLIK lett. 2012. áprilisátólpedig a SMIK fenntartású konzorciumi partnerünk is a KLIK alá került így teljesen átalakult a korábbi konzorcium.

Ennek ellenére, még ősszel megpályáztatott rendezvényszervezés és továbbképzések lebonyolítására kért három árajánlat közül kiválasztott Tinta Tanácsadó Kft-vel megkezdtük a továbbképzések lebonyolítását, amely augusztusig egy kivételével le is bonyolódtak. A rendezvényeink közül eddig a projektnyitó rendezvényt, egy szakmai napi rendezvényt bonyolítottunk le az elfogadó társadalmi környezet részvételével, a sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatba kerülő szolgáltatókkal és pedagógusokkal. A közeljövőben pedig még egy szakmai konferencia és egy karácsonyi vásárt tartunk, ahol szakemberek mellett, szakmai műhelyeken és szekcióüléseken adhatunk át tapasztalatokat a témával kapcsolatban, illetve a vásár jegyében minden konzorciumban részt vevő partnerünk bemutathatja azokat a kézműves tevékenységeket, amelyek színesítik a konzorciumi tevékenységünk mindennapjait, bemutathatja a tanulóink által készített munkákat. Az ősz folyamán kezdtük el továbbá a szakmai munkát, amely team-ekben folyik.

A teamek feladata egy saját innováció megvalósítása, amely minden intézményben adaptálhatóvá válik. Elkészül egy Utánkövető modell is, amely tulajdonképpen az óvodától kezdve a munka világáig nyomon követi és segíti a sajátos nevelés igényű tanulók előrejutását, beilleszkedését. Mindezeket a produktumokat pedig az adaptációs team tagjai építik be az intézmények stratégiai dokumentumaiba. Az intézmények továbbá gyakorlóhelyi funkciókat is elláthatnak a jövőben, hiszen ezt a célt szolgálja ennek a teamnek a létrejötte és feladata a pályázatban. A pályázat befejezésének ideje, 2014. március 31, amely időpont körül projektzáró rendezvényt tartunk, ahol bemutatjuk az elért eredményeket.

 

Munkánk művészet, amely a legszebb anyagon dolgozik,ami csak ember elé kerülhet,magán az emberi lény alakulásán és fejlődésén. /Rudolf Steiner/

 

tamoplogo

 

Kiss Krisztián

projektmenedzser

Fodor András Általános Iskola,

Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

 

 

 

Hódy Edit

szakmai vezető

 

Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola,

Speciális Szakiskola, Kollégium,

Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

És Gyermekotthon

 

 

 

 

Kiss Lászlóné

pénzügyi vezető

Fodor András Általános Iskola,

Alapfokú Művészeti Iskola