KEOP 2.6.0/A/09-2010-0167

logo-uj szechenyi terv

Fejlesztés a fenntartható közlekedésért

"A kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása a Fodor András Általános Iskolában" címmel, a KEOP 6.2.0/A/09-2010-0167 Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek keretében, Lengyeltóti Város Önkormányzata kerékpártárolót építtetett az iskola részére, valamint felújítatta az iskola öltözőjét és zuhanyzóját.

A pályázattal az Önkormányzat célja volt, hogy lehetőséget teremtsen, hogy mind a diákok, mind pedig az iskola dolgozói napi szinten közlekedjenek az iskolába kerékpárral. A projekt a kerékpározás népszerűsítésén túl, felhívja a figyelmet annak környezetvédelemben betöltött szerepére is.

Az előző tanév során már kiderült, hogy a diákok egyre nagyobb hányada választaná a kerékpáros közlekedést, melynek megfelelő biztosításához egy nagyobb volumenű beruházás szükséges. A felmérések azt bizonyították, hogy az iskolába sok diák és dolgozó jár kerékpárral, azonban nagy igény lenne egy időjárás és lopásvédett kerékpártárolóra.

Jelen pályázat lehetőséget biztosított erre. A pályázat keretében összesen 50 férőhelyes kerékpártárolót építettünk, valamint felújításra került az öltöző és a zuhanyzó. Így mától a kerékpárral iskolába érkezők az iskolaidő alatt biztonságban tudhatják biciklijeiket az európai uniós szintű, fedett és lopásvédett tárolóban.

A fentieken túlmenően külön örömet jelentett számunkra, hogy a pályázat lehetőséget biztosít a fenntartható fejlődés, a megelőző környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítésére mivel felismertük, hogy életünk, mindennapjaink napi rutinját fontos, hogy ezek tükrében éljük. Iskolánk elhivatott, hogy mind a diákok, mind a település számára biztosítson olyan lehetőségeket, melyben az emberek megismerkedhetnek a fenti fogalmakkal és olyan elméleti és gyakorlati tudáshoz jussanak, melyek segítik, hogy mindennapjaikat is ennek megfelelően éljék.

Az iskola jelen pályázati konstrukcióval a kerékpáros közlekedés népszerűsítésén túl, ahhoz kíván hozzájárulni, hogy az érintettek együttműködésének eredményeként a község lakosságának minél szélesebb körében tudatosuljon a fenntarthatóság, mint értékrend, ismerté váljanak a fenntartható alternatívák használatának módjai és a fogyasztás környezeti hatásai, valamint javuljon a különböző fenntartható fogyasztási alternatívák ismertsége, elérhetősége és használata. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az 5 % önerőt Lengyeltóti Város Önkormányzat biztosította. 

Támogatás:8 778 000.- HUF

Támogatás aránya: 95%

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Magyarország megújul!

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Irányítóhatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: www.nfu.hu.

Közreműködő szervezet: Energia Központ Nonprofit Kft. www.energiakozpont.hu